Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

BTW-aangifte en privégebruik auto van de zaak

Geplaatst op: 20-12-2022, 12:04:31

In de laatste BTW-aangifte van het jaar moet u de BTW over het privégebruik van de auto van de zaak meenemen. Maar met welk bedrag c.q. percentage moet u dan rekening houden bij deze correctie in uw BTW-aangifte? En zijn er nog uitzonderingen op deze correctieregel?

Alle BTW over de kosten van de auto van de zaak (aanschaf, onderhoud en gebruik) is aftrekbaar voor uw onderneming. Als u en uw werknemers de auto van de zaak ook privé gebruiken, moet u over dit privégebruik wel BTW betalen. Voor dit privégebruik moet u dus een correctie toepassen. Deze correctie moet u in de laatste BTW-aangifte van het jaar meenemen.

BTW-correctie berekenen

Er zijn twee manieren om de BTW-correctie over het privégebruik te berekenen:

  • via een sluitende kilometeradministratie; of
  • via de forfaitaire BTW-correctie.

Als er een sluitende rittenregistratie aanwezig is en er BTW bij aankoop van de (bestel)auto in aftrek is gebracht, berekent u de BTW-correctie op basis van de kilometeradministratie aan de hand van de volgende formule: 21% x (privékilometers/ totale kilometers) x gemaakte uitgaven (1/5 deel aankoopbedrag in eerste vijf jaar + gebruiks- en onderhoudskosten exclusief BTW en inclusief BPM).

Is er bij de aankoop geen BTW in aftrek gebracht, maar is de betaalde BTW op onderhoud en gebruik wel in aftrek gebracht? Dan berekent u de BTW-correctie als volgt: privékilometers/totale kilometers x in aftrek gebrachte BTW op onderhoud en gebruik.

Woon-werkverkeer is ook privégebruik in de BTW

Het woon-werkverkeer geldt ook als privégebruik voor de BTW (voor de loonheffingen is dit niet zo!). Onder woon-werkverkeer wordt verstaan: het heen- en/ of terugreizen van de woon- of verblijfplaats naar de in de arbeidsovereenkomst overeengekomen vaste werkplaats. Als er geen overeenkomst is gesloten, geldt het reizen van het thuisadres naar het bedrijfsadres van de ondernemer als woon-werkverkeer.

Geen kilometeradministratie

Als er geen kilometeradministratie aanwezig is en er is BTW bij aankoop van de (bestel)auto in aftrek gebracht, is de BTW-correctie – mede afhankelijk van het moment waarop de auto in gebruik is genomen – te berekenen via een forfait. U mag in dat geval de te betalen BTW voor het privégebruik (ook van leaseauto’s) vaststellen op 2,7% van de catalogusprijs, inclusief BPM en BTW. Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

Voorwaarden toepassing forfait

Wilt u dit forfait toepassen dan moet wel aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Uit uw administratie blijkt niet in welke mate de auto voor privédoeleinden is gebruikt of welke kosten daaraan zijn toe te rekenen;
  • U trekt alle BTW op de gemaakte autokosten af.
  • U past het forfait toe over een periode van één jaar. Daardoor moet u de BTW over het privégebruik auto eenmaal per jaar voldoen, te weten in het laatste belastingtijdvak van het boekjaar. Als de auto niet het gehele jaar voor privédoeleinden ter beschikking staat, moet u het bedrag tijdsgelang berekenen
  • Als het boekjaar langer is dan één jaar, bent u de BTW steeds verschuldigd op de laatste dag van het kalenderjaar waarin u de diensten verricht.

Belastingdienst mag het forfait ook toepassen

Uit de rechtspraak blijkt dat het gebruik van het forfait niet alleen geldt voor de ondernemer. In de betreffende zaak had een vof een geschil met de inspecteur over de berekening van de BTW-correctie voor het gebruik van enkele leaseauto’s van de zaak. De vof wilde de BTW-correctie vaststellen aan de hand van kilometeroverzichten die zij achteraf had opgesteld. Maar de inspecteur ging daar niet in mee. Deze overzichten vormden een schatting en bevatten onjuistheden en gebreken. Daarom stond de rechter toe dat de inspecteur de BTW-correctie stelde op 2,7%.

Na vijf jaar

Bij auto’s die vijf jaar in uw onderneming zijn gebruikt – inclusief het jaar van ingebruikname – mag u 1,5% van de cataloguswaarde inclusief BTW en BPM nemen.

Heeft u bij de aankoop van een auto geen BTW afgetrokken (bijvoorbeeld bij aanschaf van een marge-auto of een auto die u van een particulier heeft gekocht)? Dan mag u voor de berekening van het privégebruik ook 1,5% in plaats van 2,7% gebruiken.

Als u uw werknemers voor het privégebruik een bedrag in rekening brengt dat niet-kostendekkend is, moet u BTW betalen over de uitgaven die u heeft gedaan voor het privégebruik van de auto. Hou bij de kostendekkende vergoeding voor privégebruik ook rekening met kosten die niet belast zijn met BTW, zoals BPM, motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en afschrijvingskosten.U mag er ook voor kiezen om voor het privégebruik 2,7 of 1,5% van de cataloguswaarde (inclusief BTW en BPM) op te nemen in de aangifte over het laatste belastingtijdvak van het jaar. Dan betaalt u geen BTW over de aan werknemers in rekening gebrachte bedragen.

Is de BTW die u moet betalen over het bedrag dat u aan uw werknemers in rekening brengt meer dan de BTW die u moet betalen volgens de 2,7- of 1,5%-regeling? Dan moet u BTW betalen over de in rekening gebrachte bedragen. U kunt dan de 2,7- of 1,5%-regeling niet toepassen.

Vrijgestelde prestaties

Gebruikt u de auto ook voor BTW-vrijgestelde prestaties, dan heeft u niet alle BTW kunnen aftrekken. Dan mag u het forfait van 2,7% van de catalogusprijs evenredig verlagen. Als u bijvoorbeeld de auto voor 50% gebruikt voor belaste handelingen en voor 50% voor BTW-vrijgestelde prestaties, mag u dus de BTW-correctie stellen op 0,5 x 2,7% van de cataloguswaarde.

In plaats van een auto kunt u natuurlijk ook beslissen om een (elektrische) fiets van de zaak aan te schaffen voor u en uw werknemers. De BTW die u betaalt bij aanschaf en bijvoorbeeld op reparaties, is dan aftrekbaar.

U moet echter wel een correctie aanbrengen voor het privégebruik van de fiets. Dit hoeft niet als:

  • de aanschafkosten van de fiets niet meer bedragen dan € 749; en
  • in het kalenderjaar en de twee voorafgaande kalenderjaren aan de werknemer geen fiets ter beschikking is gesteld; en
  • de BTW die is begrepen in de leasetermijnen helemaal is afgetrokken totdat het totaal van het afgetrokken bedrag het maximum van € 130 (21/121 x € 749) heeft bereikt; en
  • vanaf het verstrekken tot het einde van het kalenderjaar en in elk van de twee daaropvolgende kalenderjaren niet voor 50% of meer van het aantal werkdagen wordt voorzien in een vergoeding dan het vervoer per fiets voor woon-werkverkeer.

NB: Vergeet niet dat als u het gebruikelijke autokostenforfait toepast, u de BTW-correctie vanwege het privégebruik van de auto van de zaak mag aftrekken van uw belastbare winst voor de IB!

Bron: verdiepingsartikel van 6 december 2022 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina